Someone’s Mother Has Four Sons: Riddle Solved

Someone’s mother has four sons has been one of the most trendy riddles in recent times now all over social media, particularly on WhatsApp.

With so many people failing to get the answer to the riddle, we’ve come up with a logical and comprehensive answer to the riddle.

Just to add, it has been scientifically proven that trying out riddles like this help in boosting your intelligence quotient (IQ), and this is something you really need.

So, with much being said, let’s get to it already.

Someone’s Mother Has Four Sons: Riddle Solved

The complete question to this riddle is “Someone’s mother has four sons. North, West, and South. What is the name of the fourth son”.

This is a very tricky riddle, however, here is the answer to it.

In the first instance, the obvious answer to the fourth son’s name would be East, right?

Well, you would be really wrong if you gave that answer.

Another popular answer is that the name of the fourth son is, Someone. Although a solid guess, it is still wrong and incorrect.

It is important to note that, as a matter of thumb rule, “the obvious answer to a riddle most times isn’t the correct answer”

Answer to the Riddle Someone’s Mother Has Four Sons

To answer the riddle Let’s take a peek at the punctuation in the riddle itself.

The line we need to focus on is, “What is the name of the fourth son.”

Notice that line does not contain a question mark? Meaning that the line is a statement and not a question, and as such, also the answer to our riddle too.

It actually states the name of the fourth son as WHAT, and therefore contains the answer.

Would you have guessed that? Probably not.

It is just a bit more complex than the regular riddles you know and requires a little extra proficiency in the English Language and technicality too to understand.

Other Wrong Answers to the Riddle Someone’s Mother Has Four Sons

1. Someone’s mother has four sons.North, West, and South. What is the name of the fourth son

Answer: Someone (Wrong)

Explanation:

  • In the description of the question, it is written as someone’s mom means the name of a person.
  • Someone is a person whose mother has a total of 4 sons.
  • The names of three sons out of four sons are already disclosed in the question that is South, West, and North.
  • Generally, people will first think that it should be the name of the fourth direction i.e. East.
  • But it is very important to look into the details which are already available and should always read a question carefully or two to three times to understand what is being asked and what to be answered.
  • It is mentioned in the question itself that the name of the fourth son is Someone.

Regardless of this logical explanation back this answer, it doesn’t change the fact that it is wrong.

2. Someone’s mother has four sons. North, West, and South. What is the name of the fourth son

Answer: East (Wrong).

Sometimes our common sense let us down. If you answer that the fourth son is named East, then you are wrong.

Yes, this isn’t the answer at all. The answer is actually completely different.

Other Variants of the Riddle Someone’s Mother Has Four Sons

The mom has four sons riddle comes in different variants.

But now that you know what the answer to the first riddle is, you will easily find the answers now.

Now, it isn’t complicated in any way. These are some of the variants of the riddle.

  • Someone’s mother has four sons. Three of their names are East, North, and South. What is the name of the fourth son?
  • Someone’s mom has four sons, Wednesday, Thursday, and Friday. What is the fourth son’s name?

No matter how the question is being asked, the answer stays the same: What. But if it has a question mark, then it is Someone.

Explanation Backing Someone as the Answer

Why is the answer “someone”? We read the questions as Somebody’s mother.

However, because of the colon, the answer changed. It is giving the word a completely different meaning.

This is actually the name of one of her children. 

If we changed the word Someone to a real name, it is a completely different question and everyone will get the answer a lot quicker.

  • East’s mom has four sons; North, South, and West. What is the fourth son’s name? Then the answer will be East.

This is actually a simple answer then. And, now you will understand the answer to the riddle a lot easier.

10 Similar Riddles to Someone’s Mother Has Four Sons

1. Riddle:- One fine morning on his morning walk, Kapil noticed Seeta who was doing Soorya namaskar facing the rising sun. He went to her, greeted her Good Morning, and took a left turn. In which direction, is he walking now?

Answer:- South

2. Riddle:- A person starts from point A and goes 4 km towards East then he takes his left and goes 4 km, at last, he takes his right and goes 3 km, reached point B, Now in which direction point B with respect to point A.

Answers:- North-East

3. Riddle:- A man moves towards the west and then takes a left turn. After covering some distance in that direction, he takes a right turn and finally, takes another right turn. Which direction is the man facing now?

Answer:- North

4. Riddle:- Kundan travels 15 km towards the south and then takes a left turn and travels 10 km further again he takes a left turn and travels 15 km further. How far is he from his original position?

Answer:- 10km

5. Riddle:- Ram drove 10 km towards North and then 5 km towards west by his car then he turned to the south and covered 3 km.

Further, he turned to the east and moved 6 km finally he turned right and moved 7 km. How can far and in which direction is he from his starting point?

Answer:- 1km, East

6. Riddle:- Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m.

He then turned south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m.

After that, he turned right and walked 18 m, and finally, he turned left and walked 48 m.

What is the shortest distance between starting and end point and in which direction is Ankush from the starting point?

Answer:- 26m, Northeast

7. Riddle:- Ankush walked 50 m towards north then turned left and walked 68 m.

He then turned south and walked 22 m then he took a left turn and walked 44 m. After that, he turned right and walked 18 m, and finally, he turned left and walked 48 m.

What is the total distance traveled by Ankush in the south direction during the entire journey?

Answer:- 40m

8. Riddle:- Anitha and Kathir are two friends studying at XYZ Arts College.

Anitha starts walking from her house in the north direction. After walking 120m, she reached the Axis Bank.

Then she turns and walks 40m in a northeast direction.

Then she turns 90-degree clockwise direction and walks 30m to reach Kathir’s house which is in the east of the Axis Bank.

Then from Kathir’s house, both of them walk 130m in the southeast direction to reach their college which is east of Anitha’s house.

What is the shortest distance between Anitha’s House and Kathir’s House?

Answer:- 130m

9. Riddle:- Ankush went to the market to visit eight shops – Shop-1, Shop-2, Shop-3, Shop-4, Shop-5, Shop-6, Shop-7, and Shop-8, but not necessarily in the same order.

He starts from Shop-1 and walks towards Shop-3 which is at a distance of 24m towards the east. He then turns left and walks 16 m to reach Shop-5.

Then he walks 57m southwest to visit Shop-2, which is towards the south of Shop-1, crossing the path which goes through the midpoint of the line joining Shop-1 and Shop-3.

After visiting Shop-2, he walked 40m in the east direction and reached Shop-7.

He then walked 50m left to reach Shop-8 and then walked 16 m right to reach Shop-4 and to reach the last shop he walked 35m towards the right.

What is the shortest distance between Shop-3 and Shop 6?

Answer:- 4√89m

10. Riddle:- Aman started from his school, walks 11m towards the north then takes a right turn and walks 9m after that he takes right turn again, walks 17m, and stops at his house.

Rajat also starts from the same School, walks 14m towards the south, then takes a left turn and walks 15m before stopping at his house.

What is the direction of school with Aman’s house? 

Answer:- Northwest

Conclusion

Someone’s mother has four sons, North, West, and South. What is the name of the fourth son? What. This is very simple.

And, if you know your rules when it comes to English, then you would have seen the answer immediately. 

Read the riddle again, and make sure that you read it aloud and slowly. Then, you will get it easier and faster.

You can even now use the mom has four sons riddle and confuse your friends and family and have fun.

Leave a Comment